Cesarino Gobbi

Marche – Mina rötter

En region som få svenskar känner till.

När man talar om Italien tänker många svenskar på Gardasjön, Sicilien, Rom, Milano, Verona, Venedig och kanske Pisa. Många känner till Adriatiska kusten som sträcker sig från Pesaro i norr till San Bendetto i söder, en kustlinje med helt fantastiska stränder. Men platser som Ancona, Pesaro, Macereta, Fermo och Ascoli Piceno kan bara ett fåtal placera på kartan. Hittills har bara ett litet antal svenskar besökt inlandet i Marche, vilket är väldigt synd. Här i mina hemtrakter hittar du nämligen några av Italiens riktiga pärlor.

Jordbruket sysselsätter en stor del av invånarna i regionen, vilket ger en god tillgång till de mest fantastiska råvaror. Här görs några av Italiens finaste viner, fruktrikaste marmelader och smakrikaste olivoljor. När jag tog beslutet att lämna Italien och flytta ville jag ta med mig det bästa Marche-regionen har att erbjuda till Sverige.

Min ambition är att namnet Cesarino Gobbi ska förknippas med de bästa produkterna, gjorda på de bästa råvarorna direkt från mina personliga kontakter hemma i Marche-regionen. Några av vinerna som jag har tagit med mig till Sverige finns att köpa på Systembolaget, och ännu finns för avnjutning på de bästa restaurangerna. Marmelader och olivoljor finns redan i utvalda delikatessbutiker.

Det bästa från vackra Marche Marche är en mycket vacker region i centrala Italien, belägen vid den Adriatiska havskusten som bjuder på vackra sandstränder och imponerande klippor. Marche är dock ännu rätt okänd bland skandinaver, vilket verkligen är synd, eftersom regionen erbjuder i stort sett allt vad hjärtat begär av historiska sevärdheter, underbar natur och ett fabelaktigt kök.

Marches reklam med Dustin Hoffman

Vacker miljö och storslagna naturparker

Naturen är storslagen och ett besök i den så kallade tryffeldalen är en skön naturupplevelse som varje gourmet eller naturälskare bör unna sig själv. Det ger även en bra utgångspunkt för att uppleva några av Marches klassiska städer som t.ex. Urbino eller Urbania.

De två naturparkerna Parco del Conero samt Parco Nazionale dei Monti Sibillini har massor att bjuda på. Den första tar utgångspunkt i kuststräckans enda berg, Monte Conero. Berget är täckt av skog och det finns en del stigar och vägar som är anpassade både till vandringsturer, trekking och mountainbike. Här finns många utsiktspunkter, varifrån man kan njuta det vackra Adriatiska havet.

Pittoreska småbyar

Parco Nazionale dei Monti Sibillini sträcker sig över 70.000 hektar och omfattar 18 kommuner, både i Marche och Umbrien. Det finns många riktigt bra trekking-rutter, bl.a. en som slutar vid den fantastiska bergsjön Lago di Pilato ca. 1500 meter över havet.

I Sibillini-bergen hittar du dessutom ett stort antal småbyar, var och en med sin egen karaktär. På högslätten omkring den pittoreska byn Montemonaco odlas linser som säljs både i och utanför Italien. Här produceras dessutom korv, skinkor, ost, honung m.m. som säljs från små bodar och butiker i småbyarna.

I Marche finns en lång rad intressanta byar, stora som små, med spännande sevärdheter från bl.a. medeltiden. Jag rekommenderar ett besök i t.ex. Ascoli Piceno, Macerata, Urbino och Urbania. Regionens huvudstad heter Ancona och räknas som en av Italiens mest levande hamnstäder.

Vill man shoppa under sin vistelse bör du leta efter nya skor. 1/3 av alla italienska skor görs i Marche. Här tillverkas märken som Silvano Mazza, Paciotti, Cult, Fornarina, Moma osv. Det kan gott betala sig att besöka fabriken. Här finner man ofta en liten lokal, var skorna säljs till väldigt förmånliga priser.

Nu har jag presenterat mina hemtrakter! Vad tycker du? Kan det vara värt ett besök?