Efter tre generationer av vinmakning tog Natalino över vineriet 1995 och det var i det sambandet som fattoria san Lorenzo drog igång. Natalino har tagit med sig kunskap och tekniker från sina förfäder och har sedan uppstart fått ett gott rykte.

Lokaliserad ca 30 km från det adriatiska havet i staden Montecarotto i Marche, bor han idag tillsammans med sin fru, sin son och sin mamma på gården där han en gång växt upp.

Med en stor förkärlek till naturen och de djur som lever på gården tillsammans med familjen namnger han även en del av sina viner efter dom.

De jobbar helt organiskt och biodynamiskt i vingårdarna och plockar allt för hand för att bevara rankorna och naturen i stort.

På sina 24 hektar vingårdar är det framförallt druvan av olika kloner Verdicchio som är odlas, och den enda vita. Medan de röda är några fler, så som  Lacrima, Montepulciano, Sangiovese och Syrah.

Vad är då speciellt med Fattoria san Lorenzo?

Jo, Natalino har med sin nyfikenhet och kunskap kring vinifikation och rankor börjat experimentera och leka med olika kloner av Verdicchio och låter nästan alla sina röda viner macerera länge och de vita ligger på sin jästfällning under längre perioder.

Resultaten blir något utöver det vanliga. Detta är viner som är gjorda av riktiga proffs, och man längtar bara efter mer när man får ett första smakprov.

Fattoria San Lorenzo är tredje generationen i familjen Crognaletti som helt ägnar sig åt ekologisk och biodynamisk vinodling. Egendomen grundades av Enrico Crognaletti, och hans son Gino ägnade hela sitt liv åt att odla de allra bästa klonerna av Verdicchio, Montepulciano och Sangiovese.

Idag är det hans son Natalino Crognaletti som driver Fattoria San Lorenzo, och han har lyckats göra familjens viner globalt kända.

Det är han och hans mor Vera Biondini som ansvarar och sköter vingårdarna som är utspridda i kommunerna Montecarotto, Ostra, Ostra Venere och Corinaldo.

De bor tillsammans med Natalinos fru och son på gården i Montecarotto, strax utanför Ancona, där de har dussintals djur, som alla får ett vin döpt efter sig.

All vin- och olivtillverkning är ekologiskt certifierat och man arbetar helt manuellt.

Istället för att använda pesticider odlar man ärtor bland rankorna för att öka nitrogenhalten i jorden, och kaniner och gäss får gå fritt i gårdarna för att hålla biologisk mångfald.