Josko Gravners vineri är beläget utanför byn Hum, Oslavia, en av de mest perfekta områdena i Italien för vinodling. Här gränsar Italien till Slovenien, upphöjt av Colliokullarna, omringat av Juliska alperna och Adriatiska havet.

Området var länge en del av Österrike-Ungerska riket, och har sedan första världskriget tillhört Italien, nazistiska Tyskland, Jugoslavien och Slovenien.

Han har 18 hektar land och odlar främst Ribolla Gialla och Pignolo. Han har nyligen ersatt alla sina internationella druvsorter med lokala.

Hans motto är ”Jag behandlar marken med respekt och undviker att förgifta den. För att uppnå detta vill jag inte ha några vinmakare, industriella produkter eller annat djävulskap på min mark”.

Han började som en skicklig vinproducent, och har idag uppnått gurstatus inom naturvinsvärlden, tack vare att han under 90-talet insåg att han inte längre njöt av att dricka sina egna viner längre. Han insåg att han behövde göra vin på ett annat sätt än tidigare, med mindre intervention.

Druvorna får mogna tills de är perfekta, de får jäsa länge på skalen och han använder sig av anforor. Han har alltså återvänt till de forntida vinmakningsmetoderna som allting började med.

 

V I T A V I N E R

R Ö D A V I N E R